Schengen Vizeleri Sıkça Sorulan Sorular

Schengen Vizeleri Sıkça Sorulan Sorular

VİZE İŞLEMLERİ İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR

Schengen vizesi nedir?

Schengen, Avrupa ülkelerinin çoğunu kapsayan AB pasaportsuz seyahat bölgesini ifade eder. Dünyadaki en büyük serbest seyahat bölgesidir. Schengen vizesi ile, Schengen bölgesindeki 26 ülkenin tamamına giriş yapabilirsiniz.

Schengen bölgesi nedir?

Lüksemburg’un, Schengen kasabasında 1985 yılında imzalanan Schengen Antlaşmasını  ile bir araya gelmiş ve üye devletleri içinde ve arasında özgür dolaşım hakkı  veren 26 Avrupa ülkesinin topraklarını kapsamaktadır

Schengen bölgesi, Schengen bölgesi içindeki ülkeler, sınırları arasında geçiş yapan kişiler için sınır kontrolünü kaldırmıştır.

1.      Almanya14.   İzlanda
2.      Avusturya15.   Letonya
3.      Belçika16.   Lihtenştayn
4.      Çek Cumhuriyeti17.   Litvanya
5.      Danimarka18.   Lüksemburg
6.      Estonya19.   Macaristan
7.      Finlandiya20.   Malta
8.      Fransa21.   Norveç
9.      Hollanda22.   Polonya
10.   İspanya23.   Portekiz
11.   İsveç24.   Slovakya
12.   İsviçre25.   Slovenya
13.   İtalya26.   Yunanistan

1- Schengen vizesi ne kadar süre için geçerlidir?

Schengen vizeleri, bölgesinde 180 günde 90 gün kalış hakkı tanımaktadır ve maximum 5 yıllık verilebilmektedir.

2- Schengen vizesine nasıl başvurulur?

Seyahatinizin çoğunu geçireceğiniz Schengen ülkesinin konsolosluk ya da elçiliğine başvurunuzu yapabilirsiniz. Vize süreci oldukça profesyonel şekilde yürütülmesi gereken bir süreçtir. Vize başvurusunda bulunmadan önce gerekli hazırlıkların doğru şekilde yapılıp yapılmadığı kontrol edilmelidir. Vize işlemleriniz ile ilgili olarak her zaman Ligarba Turizm vize ekibimiz ile görüşebilirsiniz.

3- Yeşil pasaport için vize almam gerekiyor mu?

Vizesiz girişler: 6 aylık dilim içinde 90 günü geçmeyen ziyaretler için T.C. Hizmet/Hususi Pasaport sahipleri (yeşil, gri ve siyah pasaport sahipleri), mesleki faaliyette bulunmama koşuluyla vizesiz seyahat edebilirler. Vizesiz seyahat söz konusuysa, sınır kontrol noktalarında seyahat kısıtlamalarından muafiyeti belgeleyen uygun belgeler ibraz edilmelidir.

4- Birkaç farklı Schengen ülkesine gidilicek ise, başvurunun hangi ülkeye yapılması gerekir?

Seyahatinizin çoğunluğunu geçireceğiniz Schengen ülkesinden başvuru yapmanız gerekir. Eğer iki farklı ülkede eşit süre kalacaksanız, başvurunuzu ilk gideceğiniz ülkeye yaparsınız.

5- Schengen vizesi almak için seyahat sağlık sigortasına başvurmam gerekir mi?

Evet. Çocuklar dâhil olmak üzere, Schengen vizesine başvuran herkesin seyahat sağlık sigortası edinmesi ve sigorta kapsamının ispatını sunması gerekir. Bu sigorta, bir Schengen vizesiyle Schengen bölgesinde bulunurken hastaneye yatırılmanızı gerektiren tıbbi bir durumla karşılaşırsanız, size teminat olsun diye vardır. Havaalanı Transit Vizesi için sigorta almanız gerekmez (yani Tek Tip Vize – C Tipi değilse).

6- Schengen vizesine başvurmak için uçak rezervasyonu yaptırmam gerekir mi?

İllaki uçak rezervasyonu diye bir zorunluluk olmasa da vize geçerlilik süresi içinde Schengen bölgesini terk etme niyetinizi kanıtlamanız gerekir. Uçak rezervasyonu, “dönüş ispatı” sunmanın en yaygın yollarından biridir ancak onun yerine Schengen bölgesini terk edeceğinizi gösteren herhangi bir geçerli ulaşım yöntemi de yeterli olacaktır.

7- Schengen seyahatimi mali açıdan karşılayabileceğimi nasıl ispat ederim?

“Geçim ispatı” (yani seyahatinizi karşılayabileceğinizi) sunmak isteyen kişiler, başvuru formlarıyla birlikte banka ekstresi, maaş bordrosu ya da başka bir kişisel mali kayıt verebilirler.

8- Gerekli Evrakların Geçerlilik Süresi Ne Kadardır?

Tek girişli vize başvurusu yapılıyor ise, sunulan seyahat belgesinin, kişinin Üye Devlet sınırlarını terk etmeyi planladığı tarihten itibaren en az üç ay süreyle geçerliliğini koruyacak bir belge olması gerekmektedir.

Çok girişli vize başvurularında ise, sunulan seyahat belgesinin, kişinin Üye Devlet sınırlarını terk etmeyi planladığı en son tarihten itibaren en az üç ay süreyle geçerliliğini koruyacak bir belge olması gerekmektedir.

9- Başvuruda bulunabilmek için pasaportumun süresi ne olmalıdır?

Schengen vize başvuruları için, son 10 yılda alınmış, Turistik başvurular için öngörülen seyahat bitim tarihinden itibaren en az 3 ay geçerliliği olan, Ticari başvurular için başvuruya gelindiğinde az 6 ay süresi bulunan pasaporta sahip olmalısınız.

10- Pasaportumda hasar mevcut, başvuru yapabilir miyim ?

Başvuru sırasında sunulacak olan pasaportun hasarlı ( yırtık / eksik, ıslanmış- kurumuş ) olmamasına dikkat edilmesi tavsiye edilir.

11- Schengen vizesiyle Schengen bölgesine kaç kere giriş yapılabilir?

Schengen tek giriş vizesi Schengen bölgesine yalnızca bir kere girebilmenizi sağlarken, çift giriş vizesiyle iki kere, çoklu giriş vizesiyle ise istediğiniz kadar giriş çıkış yapabilirsiniz.

12- Vize üzerinde yazan tek giriş ne demek?(01)

Vize alınan ülkeye yalnızca bir defa girebilme hakkınız var demektir. İkinci defa, vize süreniz olsa bile, ülkeye giremezsiniz.

13- Vizede Çift Giriş Ne Demek?(02)

Vize alınan ülkeye/bölgeye bir kez giriş yapıldıktan sonra, schengen vizenizin geçerlilik süresi içinde ikinci kez schengen vizesi almaksızın 2. kez girilebilir. Ancak ikinci çıkıştan sonra süre kalsa bile tekrar girilemez.

14- Çok Girişli Schengen Vizesi  Ne Demek?(MULT)

Çok girişli schengen vizesi ‘multiple vize’ olarak geçer. Vize alınan ülkeden/bölgeden çıkış yapıldıktan sonra, vizenin geçerlilik süresi içinde istenildiği kadar tekrar vize almaksızın schengen vizesi isteyen ülkelere giriş yapılabilir.

15-  60 Ya Da 90 Günlük Vize Süresi Ne İfade Ediyor?

Vizenizin olduğu ülke ya da bölgede sadece 60 yazıyorsa 60 gün, 90 yazıyorsa 90 gün kalabilirsiniz anlamına gelmektedir.

16- Ulusal vize ne demektir?

Ulusal vizeler (D tipi), Schengen bölgesinde 90 günü aşan ikamet süreleri için geçerlidir.

17- Ulusal vize başvurusunda bulunmadan önce pasaportumun süresi en az ne kadar olmalıdır?

Başvuru tarihinde pasaportunuzun en az 3 ay daha geçerliliği olmalıdır. En az önlü arkalı veya karşılıklı iki boş sayfası bulunmalıdır.

18- Ulusal vize, Schengen vizesi midir?

Hayır. Ulusal vizeler, Schengen vizeleri değildir. “Ulusal Schengen Vizesi” diye de bir şey yoktur. Ulusal vizeler ile Schengen vizeleri tamamıyla farklı başvuru ve işlem sürecine sahip ayrı vize kategorileridir.

19- Schengen vizesine mi yoksa ulusal vizeye mi başvurmalıyım?

Eğer Avrupa’da birden fazla ülkeye seyahat edecek (bazı istisnalar hariç) ve Schengen bölgesinde 90 günden az kalacaksanız, Schengen vizesine başvurmanız tavsiye edilir. Alternatif olarak, yalnızca tek bir Avrupa ülkesine seyahat edecek ve orada 90 günden fazla kalacaksanız, o ülkenin ulusal vizesine başvurmanız muhtemelen daha iyi olacaktır.

20- Tek Tip Schengen Vizesine başvurdum ama onun yerine Sınırlı Bölgesel Vize verdiler. Bu ne anlama geliyor?

Eğer Sınırlı Bölgesel Vize almışsanız, bu bütün Schengen bölgesi yerine yalnızca vizenin geçerli olduğu ülke veya ülkelere seyahat edebileceğiniz anlamına gelir. Tek Tip Schengen Vizesi çıksaydı, bütün Schengen bölgesine gidebilirdiniz.

21- Ad/soyad değişikliklerinde eski ad/soyadımın yer aldığı pasaportumla başvuru yapabilir miyim?

​Başvurunuz için güncel pasaportunuzun ibraz edilmesi gerekmektedir. Evlilik, boşanma vb ad/soyad değişiklikleri sebebiyle güncel olmayan pasaportunuz başvuru sırasında kabul edilemeyecektir.

22- Ad/soyad değişikliklerinde eski ad/soyadımın yer aldığı pasaportumda bulunan schengen vizesi geçerliliğini korur mu ?

​Hayır, vizenizin güncel pasaportunuzda yer alması gerekmektedir. Evlilik, boşanma vb. ad/soyad değişiklikleri sebebiyle güncel olmayan pasaportunuz ile vize geçerliliğini kaybetmektedir.

23- 18 yaş altı çocuğumuzla seyahat edeceğiz. Hem anne hem de babanın muvafakatname çıkarması gerekiyor mu?

18 yaş altında çocukları olan ebeveynlerin başvurularında hem anne hem de babanın muvafakatnamelerinin olması gerekmektedir.

24- 18 yaş altı çocuğumuz var. Boşandık ve çocuğumla yurtdışına çıkacağım. Muvafakatname sunmak zorunda mıyım?

Mahkeme tarafından ebevynlerin birine belirli günlerde çocuğu görme hakkı verilmişse, başvuru için muvafakatnamesi gerekmektedir.

25- Boşandık ve çocuğumla yurtdışına çıkacağım,çocuğun velayeti %100 bende.Her iki ebeveynin de muvafakatame çıkarması gerekiyor mu?

Hayır, mahkeme kararında ebeveynlerin birinde belirli günlerde çocuğu görme hakkı yoksa ve velayet %100 sadece bir ebeveynde ise mahkeme kararlı ile gelinmesi gereklidir ve başvuruda muvafakatname getirilmesine gerek yoktur.

26- Yeni işe girmem sebebiyle iş ile ilgili evraklarım eksik, ne yapmam gerekir?

İşe giriş bildirgenizde işe giriş tarihinizin ibrazı ile birlikte bu bilgiyi destekleyici şahsi dilekçeniz sunulmalıdır.

27- 2. derece akraba garantör olarak kabul edilir mi ?

Hayır. Başvuru için sadece 1. derece garantör sunulmalıdır. Bekar başvuru sahipleri için anne veya baba, evli olan başvuru sahipleri için sadece eş kabul edilmektedir.

28- Aile ziyaretlerinde akrabalık ispatı için belge gerekli midir?

Evet. Aile ziyaretlerinde davetiyeyi gönderen kişinin akraba olduğunun ispatı için aileden bağı olan bireyin vukuatlı nüfus örneğinin sunulması gereklidir.

29- Biyometrik bilgi nedir ve kimlerin bu bilgiyi vermesi gerekir?

Schengen vize başvurunuzu yaparken biyometrik bilgi vermenizin zorunlu olduğunu fark etmiş olabilirsiniz. Biyometrik bilgi, parmak izi demenin bir diğer yoludur ve Schengen vizelerine başvururken vermeniz istenir. Parmak iziniz muhtemelen vize başvuru belgelerinizi teslim ederken alınacaktır. 12 yaşından küçük çocuklar ve son 59 ay içinde parmak izini vermiş olanlar dışında herkesten parmak izi istenir.

30- Neden Schengen vizesi için parmak izi vermek zorundayım?

28 Schengen Ülkesi, 25 Eylül 2014 tarihinden itibaren Türkiye’den vize başvurusunda bulunacak olan tüm başvuru sahiplerinden biyometrik bilgilerin (parmak izi kaydı) alınmasına karar vermiştir. Bilgiler, Avrupa Vize Bilgi Sistemi (VIS) için kullanılacaktır.

31- Daha önce yapmış olduğum başvuruda almış olduğum VIS İbareli vizem şimdi yapmış olduğum güncel başvuru sonucum red olması durumunda geçerliliğini korur mu?

Evet korur, VIS ibareli vize son 5 yılı aşmamış ise verilen parmak izi geçerlidir.

32- Schengen bölgesinde bulunan bir havaalanından geçiş yapacağım. Vizeye ihtiyacım var mıdır?

Schengen bölgesindeki bir havaalanından uçak değişimi yapacak bazı ülke vatandaşları için Schengen vizesi gerekli olabilir. Eğer bu ülkelerin birindenseniz, Schengen bölgesindeki bir havaalanında uçak değiştiriyorsanız ve terminal değişimi için uluslararası transit alanından çıkmanız gerekiyorsa, teknik olarak Schengen bölgesine girmiş olursunuz. Dolayısıyla, Schengen bölgesi içindeki uluslararası havaalanları arasında geçiş yapmak için Schengen Transit Vizesi (A) almanız gerekir.

33- Pasaportumun süresi, seyahate çıktıktan iki hafta sonra doluyor. Yine de Schengen vizesine başvurabilir miyim?

Pasaportunuz, Schengen vize sürenizin tamamı boyunca geçerli olmalıdır. Eğer Schengen bölgesinde kaldığınız süre içinde pasaportunuzun geçerliliği sona erecekse, Schengen vize başvurunuz reddedilir. Böyle bir durumda, Schengen vizesine başvurmadan önce pasaportunuzu yenilemenizi tavsiye ederiz

34- Vize süremi geçirirsem ne olur?

Unutmayın ki Schengen vizesinde belirtilen süreyi aşarsanız alacağınız cezalar son derece ciddidir. Schengen bölgesini zamanında terk etmezsiniz, aşağıdaki cezaların biri, birkaçı ve hatta tamamını alabilirsiniz:

  • Para cezası
  • Anında sınır dışı edilme.
  • Schengen bölgesinden birkaç yıllığına menedilme.

Konsolosluğunuz Schengen vizesini çıkarma kararını verirken geçmişinizi inceleyip daha önce Schengen vizenizin süresini aşıp aşmadığınızı kontrol eder. Schengen vize geçmişinize ilişkin bütün bilgiler Schengen Bilgi Sistemi’ne (Schengen Information System/SIS) kaydedilir. Bu yüzden, Schengen vizesinin süresini aşmak, gelecekteki Schengen vize başvurularını çok büyük ihtimalle olumsuz şekilde etkileyecektir.

35- Tatil Sona Ermeden Vizenin Süresi Biterse Ne Olur?

Eğer ki böyle bir durumla karşılaşacaksanız yerel resmi makamlardan vizenizin geçerlilik süresini uzatmak için başvuru yapabilirsiniz. Ya da bir sonraki vize başvurunuz için olumsuz olmasını göze alıp ülkeden çıkışta para cezası ödeyebilir, birkaç günlük hapis cezası alabilirsiniz.

36- Vize başvurum reddedilirse ne yapacağım?

Eğer Schengen vize başvurunuz reddedilirse, bu karara itiraz etme hakkınız vardır. İtiraz süreci her ülke için farklı olsa da çoğunda, olumsuz yanıt aldıktan sonraki 3 hafta içinde, ilk başvurunuzu yaptığınız konsolosluk ya da elçiliğe itiraz mektubu yazmanız gerekecektir.

37- Schengen vize başvurum reddedilirse, paramı geri alır mıyım?

Hayır. Eğer vize için başvurur ve reddedilirseniz, paranızı geri alamazsınız.

38- Almış olduğum red için itiraz hakkım var mı?

Pasaportunuzu teslim aldıktan sonra 1 ay içerisinde faks veya e-mail ekinde İngilizce dilinde dilekçeniz ile itiraz hakkınız bulunmaktadır. 

Bir Yorum Yazın

Yorumlar

Dilan
| Mar 22, 2023

Merhaba yeşil pasaport için örgün okumak mı gerek açık öğretim okumak olarak sayılmıyor mu ?


Ligarba Çözüm Merkezi
| Mar 23, 2023

Merhaba Dilan Hanım;
Konuyla ilgili detaylı görüşebilmemiz için bizlere 0212 291 73 73 nolu numaramızdan ulaşabilirsiniz.
Saygılarımızla


Volkan
| Nis 13, 2023

Merhaba, Avrupa birliği vatandaşlarıda mı kendi aralarında seyahat ederlen altı aylık süre içerinde maksimum 90 gün orada kalabiliyorlar. Yani bir alman vatandaşı örneğin italyaya gidip 7-8 ay kalamıyor mu?


Ligarba Çözüm Merkezi
| Nis 25, 2023

Merhaba,

Verilen vize de bahsi geçen kalış süresinden daha fazla kalış yapılamıyor ne yazık ki.

Saygılarımızla


Oktay
| Nis 19, 2023

Merhaba iyi gunler benim tek girisli polonya d tipi calisma vizem var bu vize ile diger schengen ulkelerine seyahat edebilir miyim


Ligarba Çözüm Merkezi
| Nis 25, 2023

Merhaba,

Polonyo vizeniz schengen vizesi olmasına karşı Gümrükte memurların insiyatif kullanma hakları vardır. Oyüzden bu sorunuza net cevap veremiyoruz.
Saygılarımla


Nur
| Nis 26, 2023

Merhaba, Hollanda için Turistik vize başvurusunda bulunacağım. Bir kaç sorum olacak size.
– Seyahat süremde İtalya’ya da gideceğim. Hollanda için vize alıp İltalya’ya geçiş yapmam da sorun yaşar mıyım?
– Hollanda’dan giriş yapıp İtalya’dan Türkiye’ye dönmem sorun olur mu?
– Hollanda vize başvurum sırasında sadece Hollanda’da olacağımı bildireceğim, İtalya’ya gideceğimi belirtmesem sorun yaşar mıyım.


Ligarba Çözüm Merkezi
| Nis 26, 2023

Merhaba Nur Hanım,

Hollanda seyahatiniz içerisinde italya’ya da gideceğinizi belirtilen niyet dilekçesi yazıp vize başvurusunu bu şekilde yapmanızda yarar var.
Hollanda’dan alınan schengen vize ile mutlaka ilk giriş hollanda olmalı sonrasında eğer vizeniz multi(çok girişli) ise seyahati kapsayan tarihler arasında diğer schengen ülkelerine giriş yapabilirsiniz.
Eğer vize başvurusu sürecinizde niyet dilekçeniz ile italya sehatinizden de bahsederseniz italyadan türkiyeye dönüşte herhangi bir sorun yaşamazsınız.
Belirtmeden Hollanda’dan alınan multi schengen vizenizle diğer schengen ülkelerine seyahat edebilir ve türkiyeye diğer ülkelerden giriş yapabilirsiniz.
Ancak Bir sonraki vizenizde Hollaanda konsolosluğu bu seyahati neden bildirmediğinizi sorabilir ya da gümrüklerde bu sorulara muhattap olabilirsiniz.

Saygılarımızla


eylem
| May 24, 2023

Merhabalar polonya d tipi multi vize aldım 357 günlük ancak polonya biletleri pahalı olduğundan ben ilk önce almanyaya giriş yapıp oradan uçak veya otobüsle polonyaya geçebilir miyim herhangi bi sorun yaşar mıyım havaalanında-gümrük noktalarında?


Ligarba Çözüm Merkezi
| May 24, 2023

Merhaba,

Genel kurallar gereği vizenizin alındığı ülkeye ilk girişi yapmanız gerekmektedir. Oluşabilecek sorunlar ile ilgili öngörüde ne yazık ki bulunamıyoruz.
Saygılarımızla