Schengen Vizesi Almanın Püf Noktaları!

11 Ekim 2017
877
Schengen Vizesi Almanın Püf Noktaları!

Bordo pasaportlu zat öncelikle aramıza hoş geldin! Sonralıkla bilmen gereken; çeşit çeşit renkler, Avrupalar’da ellerini kollarını sallar gezerken biz sade vatandaşların aşmak zorunda olduğu bu parkurun adına vize çilesi deniyor. Vize işlemlerine giriş 101 dersimizin ilk kuralı; “İşi Ligarba’ya pasla sayfayı kapat!”. Kendime güvenim tam, ruhum fettan diyorsan; yaklaş, anlatacaklarımız var. Kılıcını kuşandın, kalkanını sarındıysan, saçını güzelce tarayıp, tebessümünü takındıysan, evrak listen elinde, kalemin sağ cebindeyse, olası iklim oyunlarına karşı şemsiyeni de açtıysan, başlıyoruz! Minimum 6 ay süreli pasaportunu yanına aldığın, gideceğin ülkenin Schengen vize talep formunu doldurduğun an fitili ateşliyoruz!

 

Erken Randevu Hayat Kurtarır!

Eskisi gibi horozlarla uyanıp, kargalarla kahvaltı yapmaya, vize kuyruklarında tansiyonları oynatıp, kara sulara ayak sokmaya gerek yok! Malumunuz elimizin altında bilgisayarlar, ceplerimizde üçer beşer akıllı telefonlar ister arayın; birkaç dakika müzik dinleyin, çağrı merkezi personeliyle iki laklak yapıp randevunuzu alın, ister online sistemden tek tuşla halledin! Unutulmamalıdır ki normal şartlarda en çok beş gün sürecekken, herkesle bir olup başvurulara yığıldığınız anda sürecin sonuçlanması ayları bulur, hayaller balon, gazlar helyum olur! İyisi mi bayram seyran girmeden, seyahat planları detaylandırılmadan önce başvurunuzu yapın, yurdum sınırları içinde yaya kalmayın!

 

Pembe dosyanız hazır, evrak listeniz nazır olsun!

Konu çok basit! Okuma yazma bilen herkesin anlayabileceği, sade bir dille yazılmış evrak listesi ne bir paragraf sorusu ne de parçalanmış edebiyat sütunu, gözde büyüyen akla sığmaz, zihnin almadığını hafızalar hiç tutmaz! O yüzden önce basit bir iş olduğuna hemfikir oluyor, yarım günde tüm evrakları toplayıp bir güzel dosyalamak üzere yola çıkıyoruz! Gözümüzü dört açar, listemize bağlı kalırsak, bir de iyi birer çocuk olursak, günün sonunda şirinleri dahi görebiliriz. Ama önce amcalar daha iyi tanısın diye biyometrik fotoğraf çektiriyoruz! Neydi o bizo, iyo, kilometrik miydi, neydi? Sorularıyla karşılaşırsanız yollayın şipşakçıya, pasaport için desin onlar bilir!

 

Peki neymiş bu  ‘Gerekli Evraklar’ın muhteviyatı?

Öncelikle başına bir şey gelsin istemeyiz, gelirse el memleketlerinde sahipsiz kalmana da sessiz kalamayız! Türkiye’de özel sigortan varsa bir telefonla gerekli yazı eline ulaşır, yoksa yenisi çarçabuk yapılır! Gönül ister ki bir çırpıda olsun velev ki olmadı, talih yüzümüze gülüp vizemizi çıkarmadı, ne yani tüm biletlerimiz yansın mı? Ne otele para ödemeli, ne uçuşa! Hepsine rezervasyon yapıp, gidiş dönüş tarihini, yatacak yerini açıkça beyan etmeli, dökümanları dosyalara koyunca listeye çizikler atmalı! Eğri oturup doğru konuşalım, Avrupa fakiri sevmez, hesabı boş olanın yüzü sınırda gülmez. Siz yine de hesap hareketi düzenli, bakiyesi göz dolduran bir hesap cüzdan fotokopisinin yanına, daire anahtarı, araba ruhsatı, son model cep telefonu gibi zengin gösteren birkaç ekleme yapın. Üç aylık maaş bordrosu dahil; girdisi çıktısı ve bilimum evraklar için bir İK yeter! Bir de gideceğiniz ülkenin vize ücreti ne ise, o kadar ödeme yapmanız gerekecek! Hepsi bu! Sonra el telefonda, kulak kapı zilinde!

 

Schengen nerelere kapı açar?

Avrupa ülkelerinin çoğuna schengen yeter, bazıları ise her kuşun eti yenmez havasında fazlasını ister! Misal komşumuz olur, bir merhaba diyeyim deseniz, Bulgaristan tenezzül edip yabancı selamı almaz! Neden? Çünkü, schengen ile yetinmez! Yine de İtalya’ya niyetlenip, vizeyi de İtalyan konsolosluğu üzerinden alıp, Avrupa’da serbest dolaşıma açıldım diye Avrupa’ya Alamanya’dan girmemekte fayda var! Çekirge bir sıçrar, iki sıçrar… sert kayaya toslayıp, olan tatilini yakmanın da anlamı yok! Avrupa’ya girmeyi vaat ettiğiniz ülkeden ilk adımı atın, sonra ver elini koca Avrupa; merhaba canının çektiği, yüreğinin götürdüğü yer!

Bir Yorum Yazın

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.