Çakısı müstesna, çikolatası tatlı krizi gelenlerin derdine deva, bankalarını kullanan insanlar biliyorsunuz istisna… Bir de Heidi var tabii çocukluğumuzdan yadigar hikayesi İsviçre Alplerinden kalma, Peter’e olan aşkı, dedesine olan bağlılığıyla kalplerimizde bir numara. Başka ne biliyoruz İsviçre hakkında?
16. Yüzyıl Papa’sı kendine İsviçre’den koruma istiyor. Talep kayıtlara geçince, Vatikan’da Papa’nın kişisel korumalığını o gün bugün İsviçreliler yapıyor. Vatikan’ın kapılarında gördüğünüz askerler; sarı, kırmızı, mavi ve turuncu şeritli ilginç kostümleri de giymek zorundalar. Hikaye biraz da şova ve turistlerin ilgisini çekmeye yönelik tabii. Peki kimler koruma olabilir? Katolik, 19 yaşını doldurmuş, 30 yaşına henüz gelmemiş, askerliğini yapmış, boyu da 1.74 cm’i aşmış kişiler. Birilerinin itirazı olana dek, bu devran başka yöne dönmez gibi görünüyor.
Ülke 8,5 milyon, silah 4,5 milyon. Çakısı, çakmağı, silahı bol bir ülkeden söz ediyoruz, insanın azıcık içi ürperiyor. Böyle bir tabloda suç oranlarının ayyuka çıkması, çabuk erişilebilen silahın suça teşvik etmesi beklenebilir ancak hikaye bunun tam tersi. İsviçre en düşük suç oranına sahip ülkelerden biri. Econimist Intelligence Unit’in ülkelere göre yaşam kalitesi endeksine göre; İsviçre yaşanacak en iyi ülke.
8,5 milyonluk ülkenin %23 gibi ciddi bir oranını yabancılar oluşturuyor. Bu da ülke halkalarının kültür ve dil çeşitliliğini dolayısıyla turistlere keşfe değer farklı farklı pencereler açıyor. Almanca, Fransızca, İtalyanca, Romanşça ülkenin dört resmi dili. Bir de gayri resmi olanlar var tabi. Türkiye’de lehçe farkları anlaşmayı zorlaştırırken, ülkenin farklı noktalarında minik ülkeciklere rastlanıyor. Üstelik Fransızca, İtalyanca… konuşmak için sınır ötesine geçmeye gerek yok. Tüm diller elinizin altında.
Olur da dünyanın kafası atar, fazla güçten şaşkınlığa uğrayan bir devlet adamının buyruğuyla kimyasal silahlar gün yüzüne çıkar, o da yetmezmiş gibi bulur bizim ülkemize konarsa diye İsviçre önlemini almış. Olası bir tehditte ülkenin tüm nüfusuna yetecek kadar barınak yaptırmış. O da yetmezmiş gibi otoyollardaki bariyerler bayağı portatif, yine bir savaş olur, memleket karışırsa bunlar sökülüyor, yollar genişliyor. Bu sayede savaş durumunda yollar hızlıca uçak pistine dönüştürülebiliyor.
Dünyada sözde demokrasilerin sayısı biliyorsunuz oldukça fazla. İsviçre doğrudan demokrasi ile yönetilen tek ülke.
Bir Yorum Yazın
Yorumlar