Gerçek olamayacak kadar marjinal, ilginç olmak için bile fazla iddialı yapılarda sıra! Mimarinin bu denli şaşırtabileceğini düşünmemiş, bina görmek için kalkıp dünyanın öbür ucuna gideceğimizi hayal dahi etmemiştik. Neydim değil, ne oldum demeli insan! Biz Ligarba Travel’ın peşine takıldık gidiyoruz, gelenleri de başımızla beraber götürmeyi teklif ediyoruz.
Önce listemize bir göz atın, nereye gitsek sorunuza yanıt arayın. Tüm binaları tek tek anlatacağız; siz yeter ki kararsız kalmayın.
Madem onlar ulvi bir mesaj vermek istemiş, okuma alışkanlığını kazandırmak için böyle farklı bir yol denemiş, biz de listelerimizin başına taşıdığımız bu harika yapıyla hareketlerine destek oluyoruz. “Bazen okuyarak gezmiş kadar olalım, bazen yeni öğrenmeler için bir çorap söküğü bulalım” diyor, sadede geliyoruz. İnsanlığın kitaba ilgi duymasını sağlamak ya da var olan ilginin artmasına teşvik etmek için dev bir kütüphane rafını andıran tasarımıyla Kansas Halk Kütüphanesi oldukça dikkat çekiyor.
Sopot şehrinin en popüler caddelerinden biri olan Monciak Caddesi’nde yer alan, elastik olduğu sanılan ya da omurgasız yapısıyla ayakta zor duran bir görünümde olan, üzerine serilecekmiş hissiyle içine girmeye korkulan bu binalarla gözlerimizi Polonya’ya çeviriyor “Rüya Diyarı” isimli gerçeklerinden ilk görüşte ayrılan bu mimari yapıya dikkat kesiliyoruz. Zamanda bükülmüş, katı halinden çıkıp jöle şekline bürünmüş bir görünümde olan yapı; ismiyle de oldukça dikkat çekiyor. İsteyen gönlünce alışveriş yapmak için bu garip merkezi sıkça ziyaret ediyor.
Ormanın ortasında dev bir hasır sepet dolusu elmanın, tesadüfen bir de tepesinden gök kuşağı geçtiğini düşünün, ne zannedersiniz? Çoğumuz kesinlikle bir mucize olduğunu, kırmızı başlıklı kızın sepetinin kocaman bir bina kadar yer kapadığını düşünürüz ama durum farklı! Bu dev sebep aslında sepet değil, elmalar da mucize eseri devleşen yenilebilir birer meyve değil, hayır; bu bir heykel de değil! Burası mimari görünümüyle şaşkına çeviren bir bina! Ayrıca bir sepet üreticisinin binası! Reklamın böylesi de görülmüş şey değil doğrusu. Sayısız tasarım ödülüyle taçlandırılan bina, halen aktif olarak kullanılıyor!
Dünyanın en tanınmış sanat merkezlerinden birinin, yine dünyanın en farklı mimarileri tasarımlarından birine sahip olması ne harika bir birliktelik. Çin’de bulunan Ulusal Sanat Merkezi;
Fransız mimar Paul Andreu tarafından tasarlanmış. İçinde bir de opera binası yer alan görkemli yapı, 12.000 metre karelik bir alana kurulmuş. Dışı tümüyle titanyum ve camla kaplı olan, bina demeye bin şahit isteyen tasarım devi, okyanusun ortasına inmiş bir ufonun hayranlık kabartan, iştah artıran bir görünüm kazanmasını sağlamış.
Tersi düz olmuş, altı üstüne gelmiş bir binada sıra! Böyle söyleyince fazla dağılmış, yaramaz çocukların istilası sonucu biraz karıştırılmış bir görüntü geliyorsa aklınıza gelmesin 😀 Zira düzgün bir binanın, sert bir rüzgarın ağaç misali yerinden sökülüp yanındaki binanın üzerine tepesi üstü çakıldığını ya da gökyüzünden bir bina fırlatıldığını düşünün, hala olmuyorsa fotoğrafına bakın. Bu garipliğe örnek mimari yapı Terry Nicholson tarafından tasarlanmış. Sanat etkinlikleri, toplantılar, bilim aktiviteleri ve sergiler için ev sahipliği yapmayı sürdüyor.
Dans eden bir çiftten esinlenilerek tasarlanan mimari yapı, biraz yerinde duramayan biraz müziğin ritmine kendini kaptıran bir bina olma ilginçliğini taşıyor. Çek Cumhuriyeti’nde yer alan bina, Hırvat kökenli Vlado Milunic ile Kanadalı Frank Gehry ile ortak çalışmasının harikası. Nehir kıyısında boş bir alana inşa edilen bina, şimdilerde sahip olduğu caddenin tam köşesinde doğanın notalarına eşlik ediyor. Oldukça farklı bir mimari örnek olarak dünyanın ilgisini çekmeyi başaran yapı, Sarhoş Ev olarak da biliniyor.
Madem dans eden çiftlere ilişti gözümüz, müziksiz dans olmaz diyelim dev bir piyano ile gitarın ahbaplığıyla oluşan mimari yapının alameti harikasını seyredelim. Esasında burası bir ev ve tümüyle piyano formunda inşa edilmiş ancak kapısı camdan yapılmış bir gitar görünümünde. Turizmi canlandıran, bölgedeki turist popülasyonunun şaşkın bakışları arasında varlığını koruyan bu sanat dolu yapı, günümüzde terasıyla faaliyet gösteriyor.
Bir Yorum Yazın
Yorumlar