Merhaba. Bu köşede size Çin’in gezilip görülmeye değer yerlerini tanıtmaya çalışacağım. Bunu bazen şef editörlüğünü yaptığım China Today Türkiye’deki yazılar, bazen serbest gezginlerin notları ve bazen de kendi gözlemlerimden yararlanarak yapacağım.
Karşınıza çıktığım ilk yazıda bir şehir efsanesini yıkmak istiyorum. Çin hakkında bilgisi olan olmayan kısacağı moda deyimli ‘ağzı olan kunuşuyor’ bazıları Çinlilerin deniz-kum-güneşi hiç sevmediğini ileri sürüyor. Tam tersine Çin’de deniz kıyısında olup yerli-yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiği birbirinden güzel kentleri var. Bu kentlerin güzelliklerini sizin için özetleyeceğim.
Sanya, Haikou ve Qinhuangdao, iç kısımlardaki şehirlerin yaz sıcaklarından kaçmak isteyen milyonlarca şehirlinin geleneksel rotası. Çin’in en güneyindeki Hainan ada bölgesindeki Sanya ve Haikou genelde Hawaii ile kıyaslanıyor. Tropik iklimi ve doğasıyla Çin’in diğer sahil yerlerine hiç benzemiyor. Egzotik tropik manzaralar milyonlarca gezginin burayı akın etmesine yol açıyor. Sanya’nın 90 kilometre güneyinde bulunan Jianfeng Tepesi, Çin’in en büyük tropik ilkel yağmur or manını taşıyor. Hainan Adasında bulunan bitki türlerinin yüzde 75’ine ve vahşi doğa türlerinin de yüzde 85’ine ev sahipliği yapıyor. Uzmanlar biyonik bozulma- mışlık ve bitki örtüsü çeşitliliğinin Ama- zon Nehri ile kıyaslanabileceğini iddia ediyor. Devasa ilkel ağaçlar, yayılan sarmaşıklar ve çağlayanların yanı sıra orman parkı üzerinde sürüklenen ruhani sis her yerde görülebiliyor. Park günümüzde çeşitli ekolojik ve macera dolu gezi rotaları sunuyor.
Qinhuangdao, Beijing’in 280 kilomet- re ötesinde Hebei Eyaletinin kuzeydoğu ucunda yer alıyor; 124 kilometre uzunluğundaki sahil şeridi Bohai Denizini sarmalıyor. Qinhuangdao plajları güzel kumları, bol güneşi ve kibar dalgalarıyla biliniyor. Bunların büyük bir kısmı Beidaihe ve Nandaihe’de kümeleniyor. 19’uncu yüzyıl sonlarında, üst sınıfa mensup halk ve Batılılar Beidaihe’de villalar yapmaya başladı. 1949’a gelindiğinde 719 tanesi bitmişti. Bunların 483’ü yabancılar tarafından çeşitli yabancı mimari stillerle yapıldı. Beidaihe’de ayrıca İngilizler tarafından inşa edilmiş, iyi korunmuş bir 19. yüzyıl tren istasyonu bulunuyor. Plajları dışında, Çin Seddi’nin Qinhuangdao’da kalan 280 kilometrelik bölümü de turistleri cezbediyor. Günümüzde Beidaihe’nin yıllık ziyaretçi sayısı 6 milyonu aşıyor.
Çin Seddi’nin doğu ucunda bulunuyor. Ming Hanedanlığı (1368-1644) sırasında inşa edildi. Burası 10 geçit, 7 sur, 37 kale ve 14 işaret kulesiyle çevrilmiş bir kasabadır. Kasabalılar, turistler Çin Seddi’nin bu kesimini ve kasabanın tahkimatlarını gezebilsin diye üç yaya yolu yapmış. Eski Ejder Kafasından Cennet Altındaki İlk Geçide (Shanghai Geçidine) ve Jiao Dağına; Jiao Dağından Sandao Geçidine ve Jiumenkou’dan Huangtuying’e. Eski Ejder Kafası, kasabadan 5 kilometre uzaklıkta ve bir ucu Çin Seddi’nin Bohai Denizine uzanıyor. Diğer ucu Jiao Dağı kasabadan 3 kilometre uzakta ve Çin Seddi’nin denizden dışarı çıkıp kuzeye doğru uzanışından sonraki tırmandığı ilk dağda. Sandao Geçidi, iki dikey eğimli dağın arasındaki vadiyi koruyor ve yan duvarları dağ eteklerinde neredeyse dik olarak asılı duruyor.
Qingdao, Xiamen, Dalian ve Ningbo şehirleri, sahip oldukları gelişmiş kent kültürleriyle öne çıkıyor. Liaoning eyaletindeki Dalian, Kuzey Çin’in ünlü bir sahil kenti. 100 yıl önce Rusya’dan bir grup Fransız hayranı mimar ellerinde “Oryantal Paris” planlarıyla buraya geldiklerinde ufak bir balıkçı ka- sabasıydı. Sonraki yüzyılda Dalian, birçok meydanından uzanan sokak ve mahallelerle meydan merkezli bir şehire dönüştü. Günümüzde şehrin belirgin meydan özelliklerine sahip 80’den fazla meydanı var. Çimenler, güvercinler, heykeller, çeşmelerin yanı sıra ülkenin tek atlı kadın polis devriyeleri burada. Dalian ayrıca moda ve futbol şehri. Her yıl Uluslararası Moda Festivaline sahne oluyor. Dokuz ulusal lig turnuvasından sekizinde şampiyonluk alan Dalian Wanda Futbol Takımına da ev sahipliği yapıyor. Yerlilerinin futbol hevesinin, Brezilyalı fanatiklerinkinden geriye kalır yanı yok.
Bir Yorum Yazın
Yorumlar