0212 291 73 73

Çek Cumhuriyeti

ÇEK CUMHURİYETİ VİZESİ

Çek cumhuriyeti  vizesi ile ilgili en kapsamlı sayfaya hoş geldiniz. Sayfamızda , Çek Cumhuriyeti vizesi ile ilgili ihtiyaç duyabileceğiniz her türlü bilgiye ulaşabileceksiniz. Çekya Vizesi nasıl alınır? Çekya Vizesi kaç günde çıkar? Çek Cumhuriyeti vize türleri nelerdir? Çek Cumhuriyeti Vizesi evrakları nelerdir? Bu bilgilerde bazı dönemlerde değişiklik olması olasıdır. En güncel bilgilere sitemizi takip ederek sahip olabilirsiniz.

Vize süreci oldukça profesyonel şekilde yürütülmesi gereken bir süreçtir. Vize başvurusunda bulunmadan önce gerekli hazırlıkların doğru şekilde yapılıp yapılmadığı kontrol edilmelidir. Vize işlemleriniz ile ilgili olarak her zaman vize ekibimiz ile görüşebilirsiniz. 

Çek Cumhuriyeti Vize İşlemleri
Çek Cumhuriyeti Vize İşlemleri
Çek Cumhuriyeti Vize Form ve Dökümanlar
Çek Cumhuriyeti Vize Sıkça Sorulan Sorular

Çek Cumhuriyeti vizesi için Ligarba turizm size vizenin alınmasına kadar uzayan süreçte her türlü danışmanlığı (Başvuru süreci, evrakların kontrol edilmesi, randevu vb.) sağlamaktadır.

Ligarba turizm temsilcilerimiz size vize başvuru formunuzun en doğru şekilde doldurulması konusunda yardımcı olacaktır. Çekya vizesi dilekçenizde seyahat amacınızın, gidiş-dönüş tarihlerinizin, seyahat masraflarınızın kim tarafından karşılanacağına dair bilgiler yer almalıdır. Yapacağınız başvuruda bahsedilen tüm bilgilerin doğruluğunu taahhüt etmiş olursunuz ve bilgilerin yanlı olması veya şüphe uyandırması durumunda Çek Cumhuriyeti Konsolosluk yetkilileri vize başvurunuzu reddedebilir.

Çek Cumhuriyeti Schengen vizesi için kullanacağınız pasaport seyahat sonrası en az 3 ay 15 gün geçerlilikte olması gerekmektedir. Daha önceden aldığınız ama şuan kullanmadığınız başka pasaportlarınızda varsa başvuru esnasında onları da ibraz etmeniz gerekmektedir. Çek Cumhuriyeti Konsolosluk yetkilileri gerekli gördüğü zamanlarda sizden ek evrak talebinde bulunabilirler. Bu durumda istenilen evrakların bir an önce hazırlanması ve vize çıkma süresinin etkilenmemesi adına hemen konsolosluğa iletilmesi gerekir. Çekya Schengen ülkesi olduğundan ülkeye giriş Schengen vizesi alınarak gerçekleştirilebiliyor. Öte yandan Schengen vizesi için gerekli evrakları tamamlarken arkadaşınızın davetini içerin mektubu da unutmamak gerekiyor. Davet mektubunun Çek Cumhuriyeti’ndeki polis merkezinden onaylı olması koşulu var.

Çek Cumhuriyeti Vize Türleri

Çek Cumhuriyeti Vize Türleri

Çek Cumhuriyeti için vize başvurusunda bulunurken statünüz, durumunuz, gelirleriniz önemlidir. Tüm bu etkenler de vize başvuru türünüze göre değişkenlik göstermektedir. Yanlış kategoriden yapılmış vize başvurusu vize reddi almanıza sebep olacağı gibi, bir sonraki vize alım süreçlerinde de aldığınız bu vize reddi vize almanızı olumsuz etkileyecektir. Bu yüzden vize başvurusunda bulunmadan önce başvuru yapacağınız vize türüne detaylı araştırma yaparak karar vermeniz gerekmektedir. Her vize türüne göre talep edilen evraklar, evrakların çeşitleri, form ve dilekçeler değişmektedir. Bu hususta herhangi bir sorun yaşamamak için vize türünüzü iyi belirlemek yeterli olacaktır.

Çek Cumhuriyeti C tipi Schengen vizesi 90 günden kısa süreli vizelerdir. Bu vizeler; 

  • Turistik Vizesi; Kültürel gezi, festival, konser gibi aktivitelere katılım için gereken vizedir. 
  • Transit Vizesi; Çek Cumhuriyeti’nden transit geçecek yolcuların alması gereken izin belgesidir. 
  • Ticari ve Fuar Vizesi; Kısa süreli şirketler arası ziyaret ve ortaklıklar için görüşme yapmak için ihtiyaç olan vizedir. 

Çek Cumhuriyeti D tipi vizeler ulusal vize kategorisindedir. Ulusal vize kategorisindeki 90 gün üzere kalışlar için geçici oturum izni olarak verilen izinlerdir. 

D tipi Vizeler; 

  • Çalışma Vizesi; Çek Cumhuriyeti’ndeki bir şirket ile anlaşan ve şirketin personeli olarak çalışmak isteyen kişilerin alması gereken vizedir. 
  • Şoför Vizesi; Çek Cumhuriyeti’nde şoför olarak çalışacak kişilerin alması gereken izin belgesidir. 
  • Eğitim Vizesi; Eğitimini Çek Cumhuriyeti’nde devam etmek isteyen lisans, yüksek lisans ve üç aydan fazla dil okulu izinleridir. 
  • Erasmus Vizesi; Erasmus kapsamında Çek Cumhuriyeti’nde eğitim görecek veya Erasmus+ kapsamında projeye katılacak kişilerin alması gereken vizedir. 
  • Dil Okulu Vizesi; Çek Cumhuriyeti’nde alacağınız dil eğitimi için gereken vizedir.
  • Aile Birleşim Vizesi; Çek Cumhuriyeti vatandaşları ile evlenen veya nişanlananların Çek Cumhuriyeti’nde sürekli oturum iznine sahip olmak için başvurdukları vizedir. 
  • Transit Vize; Çekya’dan geçecek yolcuların transit işlemlerinde alması gereken vize iznidir.

Çek Cumhuriyeti Vize Başvurusu İçin Gerekli Evraklar

Çek Cumhuriyeti Vizesi Gerekli Evrakları
  • Başvuru Formu: Ebeveynlerinin pasaportuna kayıtlı 18 yaşından küçük çocuklar, ebeveyni veya yasal vasisi tarafından imzalanmış, kendilerine ait ayrı bir başvuru formu sunmalıdır. Başvuru formu tam olarak uygun ve okunaklı bir şekilde doldurulmalı, arkasındaki her iki imza kısmı da mutlaka imzalanmalıdır.
  • Vize talep dilekçesi: Şirketin antetli kağıdına, konsolosluğa hitaben, kaşe, ıslak imzalı ve İngilizce olarak yazılması gerekiyor.
  • Biyometrik fotoğraf: Beyaz fon üzerine 35×45 mm ölçülerinde 2 adet biometrik fotoğraf dosyanızda bulunması gerekenlerden. Fotoğrafınız son 6 ay icinde, dik cepheden çekilmiş olmalı.
  • Pasaport: Pasaportunuzun seyahatinizin bitim tarihinden en az 3 ay sonraya geçerliliğini koruyor olması gerekiyor.  
  • Şirket evrakları: Güncel tarihli şirket evraklarını dosyanızda hazır bulundurmanız koşulu var. Söz konusu belgeler sırasıyla faaliyet belgesi, vergi levhası, imza sirküleri, ticaret odası kaydı, ticaret sicil gazete fotokopileri olarak teslim edilmesi gerekiyor.
  • İşe giriş bildirgesi: SGK işe giriş bildirgesi ve 4A hizmet dökümü ibrazı gerekli olan evraklar arasında yer alıyor. e-devlet üzerinden alındığı durumda barkodlu olması gerekiyor.
  • Maaş bordrosu: Son 3 aya ait maaş bordronuz ıslak imzalı ve kaşeli olmalı.
  • Kimlik fotokopisi: Kimlik fotokopisi ve evli olanlar için evlilik cüzdanı fotokopisi dosyanızda bulunması gereken evraklar arasında yer alıyor.
  • Banka hesap dökümü: Son 3 aylık, en az 15000 TL bakiyesi olan, kaşe, imza ve imza sirküleri ile birlikte ibraz edilmesi gerekiyor.
  • Konaklama: Otel konfirmasyon belgesinde (Otel ödendi belgesi)  otelin kaşesi ile birlikte imzası olması gerekiyor.
  • Sağlık Sigortası: Seyahat Sağlık Sigortası, seyahat tarihinden bir gün önce başlayıp, dönüş tarihinden bir gün sonra biten 30.000 EUR teminatlı Schengen ülkelerinde geçerli bir Seyahat Sağlık Sigortası olması gerekiyor. Sigorta detayı için tıklayınız.

Kısa süreli Çek Cumhuriyeti vize başvuruları Schengen üye devletlerin aldığı ortak kararla doğrudan Konsolosluğa ve Büyükelçiliğe yapılamamaktadır. Akredite firmalar aracılığıyla vize başvuruları kabul edilmektedir.

Çek Cumhuriyeti Vizesi Kaç Günde Çıkar?

Çek Cumhuriyeti Vizesi Kaç Günde Çıkar

Çek Cumhuriyeti vizesinin çıkış süresi ortalama 15 iş günüdür. Evrakları tarafımıza ulaştırdıktan sonra sizin adınıza bir randevu alınır ve evraklar başvuru merkezine teslim edildikten sonra bu süre geçerli olur. Çekya vizesi için gereken biyometri işlemlerinin gerçekleştirilmesi için randevuya şahsen gelmeniz gerekmektedir.

Çek Cumhuriyeti vize başvurusu işlemlerinize seyahat tarihinizden 1 ay önce başlamanızı öneriyoruz. Çıkabilecek herhangi bir aksilik veya ek evrak istenmesi durumlarına karşı 1 ay ideal bir süredir. Çek Cumhuriyeti vize başvurusunda bulunabilmeniz için seyahatinize en fazla 3 ay kalması gerekmektedir.

Çek Cumhuriyeti Vizesi Hakkında Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Çek Cumhuriyeti vize başvurunuzun sağlıklı ve zamanında yürütülebilmesi için doğru zamanlama önem taşıyor. Evrakların toparlanması ve kontrolü zaman alacaktır. Bu durumda vize başvurunuzun seyahat tarihinden en erken 4 hafta en geç 15 gün içinde yapılması gerekiyor. 
  • Yukarıda belirtilen evrak listesi, vize başvurunuzu gerçekleştirebilmemiz için konsolosluk tarafından talep edilen evrakların bilgisini içerir. Başvuru sahibinin durumuna bağlı olarak Konsolosluk Vize Bölümü’nce yeni evraklar talep edilebilir. Başvurunuzu bu bilgiyi de göz önünde bulundurarak yapmanız önemli.
  • Başvuru belgelerini eksiksiz olarak tamamlamış yolcularımızın randevuları uygun olan ilk iş gününde Ligarba turizm tarafından alınacaktır. 
  • Ligarba turizm Vize ekibi, başvuru işlemlerinizin sorunsuz gerçekleşmesi için parmak izi alımı sırasında sizlere eşlik edecektir. 25 Eylül 2014 tarihi itibariyle Schengen üye ülkelere yapılacak vize başvuruları için başvuru sahiplerinin biometrik verilerini ibraz etmesi zorunlu hale gelmiştir. 2017 öncesi VIS kaydı bulunan yolcuların yeni başvurular için biometrik veri (parmak izi) beyan etmesi gerekmektedir. Pasaport işlemleri sırasında Emniyet birimlerine vermiş olduğunuz parmak izi Çek Cumhuriyeti Konsolosluğu tarafından tanınmamaktadır.
  • Başvuru belgelerinin tamamlanmış olması, mutlaka vize verileceği anlamına gelmiyor. Çek Cumhuriyeti vizesi başvurularınız hakkında verilecek kararlar Çek Cumhuriyeti Konsolosluğu’nun insiyatifindedir.
  • Eksik ve hatalı belgelerle yapılacak başvurular, vize işlem sürenizin uzamasına hatta vize başvurunuzun ret ile sonuçlanmasına neden olabilir. Bu durumda itiraz hakkınız bulunuyor. İtiraz dilekçenizle birlikte konsolosluğa ek belgeler verebilir başvurunuzun yeniden değerlendirilmesini talep edebilirsiniz.

Vizeler Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Çekya’ya gitmek için öncelikle diplomatik temsilciliklerden randevu alınmalıdır. Ardından seyahat amacınıza göre vize türü seçin ve seçtiğiniz vize türü için istenen evrakları tamamlayarak Çekya İstanbul Başkonsolosluğu ya da Çekya Ankara Büyükelçiliğine başvurunuzu yapın.

Bir Yorum Yazın

Yorumlar

Geribildirimler